
ST. PAUL YOLU
Aziz Paulus, M.S. 46-48 yılları arasında Antiokheia’dan Antakya) yolculuÄŸuna baÅŸlamış ve bir liman kenti olan Seleukeia Pieria’ya (SamandaÄŸ) gelerek, buradan bir gemiyle, Kıbrıs (Salamis ve Paphus) üzerinden Attalia (Antalya) Limanı’na, ulaÅŸmıştır. Kara yolu ile Perge’ye (Aksu) ve Kestros (Aksu) Vadisi’nden, Psidia Antiokheia’ya (Yalvaç) ulaÅŸmıştır. YolculuÄŸuna devam ederek, İconium (Konya), Lystra (Hatunsaray Kasabası) ve Derbe (Aşıran Köyü) kentlerini ziyaret eder. Aynı güzergâhtan geri dönerek Psidia Antiokheia (Yalvaç) ve Kestros (Aksu) Vadisi üzerinden, Perge’ye (Aksu) oradan Attalia’ya (Antalya) ulaşır. Daha sonra deniz yolu ile Kıbrıs’a uÄŸramadan Seleukeia Pieria (SamandaÄŸ) ve Antiokheia’ya (Antakya) ulaÅŸarak yolculuÄŸunu tamamlar.Biz bu turumuzda St.Paul’un geçtiÄŸi yolların bir kısmını yürüyerek geçeceÄŸiz. Tarihi açıdan önemli olan bu patikalar, ayrıca doÄŸal güzellikler açısından görülmesi gereken yerlerdir.
St. paul yürüyüş rotası Serik ilçemiz sınırlarından da geçmektedir .Perge’den başlayan St Paul yolu rotasının Akçapınar’a giden bölümünde Aksu nehrini geçmek gerekmektedir.Perge’den Akçapınar’a kadar ki 26.6 km.lik mesafe yaklaşık 7 saat 55 dk.da kat edilmektedir. Rotanın bu bölümünde yer alan Perge’nin rakımı 17 m. Akçapınar’ın rakımı ise 135 m.’dir. Perge-Akçapınar rotasında rakım 0 ile 138 arasında değişiklik göstermektedir. Akçapınar köyü Antalya’nın Serik ilçesine bağlıdır.Antalya’dan Akçapınar’a Gebiz üzerinden ulaşım sağlamak mümkündür. Kasım-Mayıs ayları arasında Aksu nehrinin geçilmesi zor olacağından rotaya bu noktadan başlamak daha uygun olacaktır. Akçapınar’dan Ören’e ulaşmak için her biri sık ağaçlıklarla kaplı üç sırttan geçilmektedir.
Rota’da ilerlerken ilk olarak Uçan şelalesine ulaşılmaktadır.“Rota, Uçansu Deresinin kenarları boyunca gidip yüzmek için de uygun iki yüksek şelaleyi tırmanıyor: Uçan I ve Uçan II. İkinci şelaleden sonra da dereyi terk ederek bir Pisidia şehri olan ve oldukça uzaktan görülebilen Pednelissos Antik Şehrine tırmanıyor.Uçan I Şelalesi yaklaşık 40 m. yükseklikteki şelale, renkli kireçtaşı birikintilerinin oluşturduğu kayalar üzerinden 25 m. genişliğinde bir gölcüğe dökülmektedir. Gölcüğün çevresi ise çınar ağaçları ve zakkumlar ile çevrilidir. Uçan II Şelalesi ise Uçan I’den yaklaşık bir saat mesafede yer almaktadır. Rotanın bu bölümünde şelalelerden sonra Uçan II Şelalesinin yakınında Pisidia kentlerinden olan Pednelissos Antik kenti yer almaktadır. Uçan II şelalesinin ardından Kozan köyünün içinden geçerek işaretlenen yolda ilerledikçe Roma yolunun kalıntıları görülmektedir. Bu kalıntıları izleyerek Antik kente ulaşılmaktadır. Antik kentin ve şelalelerin çevresi rota üzerinde yer alan kamp için uygun alanlardandır. Ve bu yol takip edilerek Pednelissos Antik Kenti’ne ulaşılabilir.Pednelissos antik kentini geçtikten sonra sık ağaçlıklarla kaplı üç sırttan geçilerek rotanın üçüncü odağı olarak belirlenen Ören’e ulaşılmaktadır. Birinci sırt Kozan’ın evleri ile Bozdoğan yolu arasında yer alır. St. Paul yolu rotası Bozdoğan köyünün içine girmeden geçip Karataş’ın eski çiftlik evlerine doğru bir başka sırta tırmanmaktadır.Buradan son üçüncü sırta geçerek büyükçe bir dağ kasabası olan Ören’e ulaşılmaktadır.Ören’den Çandır’a yürüyüş engebeli dağlık arazi ve köy yolunu kullanarak yapılmaktadır.Rota örenden sonra dağlık arazileri takip ederek Antalya -Serik sınırlarını terk edip burdur ili bucak ilçesi sınırlarına ulaşmaktadır
2004’te Kate Clow tarafından tasarlanıp açılan ve Türkiye’nin ikinci uzun mesafe yürüyüş parkuru olan St Paul yolu (500 km), Antalya-Isparta arasındaki önemli roma kentleri üzerinden geçmektedir. Küresel Konumlama Sistemi (GPS) ve harita olmadan yürünmesi mümkün olmayan St Paul yolu, MS. 44 yılında Hıristiyanlığı yoğun bir şekilde yaygınlaştırma çalışmalarına başlayan ve Hıristiyanlığın Hz. İsa’dan sonraki ikinci önemli şahsiyeti Tarsus’lu aziz Paulus’un Anadolu misyonları üzerine önemli bir kültür yolu olma özelliği taşımaktadır.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.