
Yedigöller

Yurdumuzun Batı Karadeniz Bölgesinde, oldukça engebeli bir yöre de bulunan Yedi göller Milli Parkı heyelanın oluÅŸturduÄŸu göller ile “Orman Denizi” ni andıran zengin bitki örtüsüne sahiptir. göllerde yaÅŸayan alabalıklar ve bu deÄŸerlerin yarattığı rekreasyon kullanım potansiyeli ana kaynakları oluÅŸtururlar. Genellikle yer yapısı serpantinlerden ve volkanik kayaçlardan oluÅŸan sahada zaman zaman göçük yer hareketleri sürüklenmeye hazır arazi yapısı, göllerin meydana gelmesini hazırlayan baÅŸlıca faktörlerdir. Göller, kayan kitlelerin, vadilerin önlerini kapaması sonucu arkada suların biriktiÄŸi set gölleridir. Bunlardan bazıları dip kaçakları ile birbirine baÄŸlantılıdır.
Yedi göller’e hakim bitki örtüsü kayın ağaçlarıdır. Ayrıca meşe, gürgen, kızılağaç, karaçam, sarıçam, göknar, karaağaç, ıhlamur ve porsuk gibi değişik tür ağaçlar da görülmektedir.
Etkili koruma ile Parkın içerisinde ve yakın çevresindeki sahalarda sayıları artan geyik, karaca, ayı, yabani domuz, kurt, tilki ve sincap türleri bulunmaktadır.
Ülkemizde ilk kültür alabalığı üretme istasyonu 1969 yılında bu Milli Parkta kurulmuÅŸtur. Dolayısıyla rekreasyonel açıdan olta balıkçılığına kaynak olmuÅŸtur. Balıkçıların Abant’tan getirdikleri Alabalık türü, yedigöllerin doÄŸal alabalık çeÅŸitlerinin yumurtalarını yiyerek yok olma noktasına getirmiÅŸtir. Ayrıca kampçılık, günübirlik piknik, tabiat içerisinde yürüyüş, fotografçılık ziyaretçilerin uÄŸraÅŸlarıdır.
Yedigöler Milli Parkı içerisindeki Kapankaya manzara seyir yerine çıkıldığında gölleri ve eşsiz peyzaj güzellikleri görmek mümkün olduğu gibi, bu güzergah üzerinde anıt ağaç levhasını da görmek mümkündür. Yol kenarındaki levhanın bulunduğu yerden patika takip edildiğinde anıt ağaç görülebilir. Geyik üretim alanı ziyaret edilebilir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.